Από την ανάλυση των στοιχείων έρευνας του «Ευρωβαρόμετρου» (βλ. Α. Τσιγκρής: «Αντεγκληματική Πολιτική για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα», εκδ. Ι. Σιδέρη, 2003), προκύπτει ότι το 61% των κοινοτικών Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ της παρουσίας και της παραμονής στο κοινοτικό έδαφος μεταναστών που προέρχονται από τρίτες, μη κοινοτικές χώρες.

Από το παραπάνω 61%, το ένα τρίτο περίπου δηλώνει ότι δεν ενοχλείται καθόλου από την παρουσία μειονοτικών ομάδων στη χώρα του και υποστηρίζει ότι αυτές εμπλουτίζουν την κοινωνία και ότι δεν πρέπει να οδηγηθούν σε αναγκαστική αφομοίωση από τον τοπικό πληθυσμό.

Το υπόλοιπο 40%, υποστηρίζει ότι θα πρέπει οι μετανάστες να γίνονται αποδεκτοί στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με κάποιους περιορισμούς και εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται ότι διαβιούν περίπου 3.000.000 λαθρομετανάστες, ενώ περίπου
400.00 άτομα υπολογίζεται ότι ζητούν κάθε χρόνο άσυλο από κάποια χώρα της ΕΕ.

Οι νόμιμοι μετανάστες που διαβιούν στην Ελλάδα αποτελούν το 6,3% του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι οι λαθρομετανάστες στη χώρα μας ξεπερνούν τις 600.000.

Το ζήτημα της μετανάστευσης θα πρέπει να βρεθεί στο κέντρο της πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα πάταξης της λαθρομετανάστευσης και ελέγχου της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και να προωθήσει σε επίπεδο ΕΕ μια συνολική πρόταση αντιμετώπιση του φαινομένου που θα βασίζεται στα τέσσερα παρακάτω σημεία:

1.Εναρμόνιση του δικαίου που ρυθμίζει το άσυλο και καθορισμός του καθεστώτος των προσφύγων.
2.Καταπολέμηση των δικτύων που διακινούν παράνομους μετανάστες.
3.Ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4.Συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Από την άλλη μεριά, πρέπει να υποστηριχθεί σθεναρά η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Φρούρησης Συνόρων. Η χώρα μας αποτελεί το πλέον νευραλγικό, από άποψη γεωγραφικής θέσης, εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα ελληνικά χερσαία, αλλά κατά κύριο λόγο από τα θαλάσσια, ελληνικά σύνορα διακινείται το μεγαλύτερο ποσοστό των λαθρομεταναστών προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά λαμβάνει χώρα και το μεγαλύτερο κομμάτι του λαθρεμπορίου νόμιμων ή παράνομων ουσιών.

Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να προωθηθεί και μια σειρά επιπρόσθετων μέτρων για μια κοινή Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική, βασικοί άξονες της οποίας θα πρέπει να είναι:

1.H μείωση της αναπτυξιακής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν παράνομους μετανάστες.
2.Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
3.Η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων,
4.Η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η χώρα μας αριθμεί εκατομμύρια Έλληνες μετανάστες σε όλο τον κόσμο. Συνεπώς, οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα ζητήματα μετανάστευσης και φιλόξενοι γι’ αυτούς που έρχονται νόμιμα να εργασθούν και να ζήσουν στη χώρα μας.

Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, ευκαιρίες απασχόλησης και αξιοπρεπούς διαβίωσης στους μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα μας. Προς τούτο απαιτούνται:

1.Eνημέρωση των Ελλήνων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης.
2.Eνημέρωση των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μεταναστών στην απασχόληση.
3.Eνημέρωση των μεταναστών σε ζητήματα εργασίας,εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης.
4.Eκπαίδευση και στοιχειώδη εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας.
5.Yγειονομική περίθαλψη και εξέταση για τυχών μεταφορά, από την αλλοδαπή,μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών.
6.Επίλυση του στεγαστικού τους προβλήματος και διευκόλυνσή στην απόκτηση στέγης.
7.Ένταξη των μεταναστών στο εθνικό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και διασφάλιση των μισθών και των συνθηκών εργασίας τους.

Έχουμε υποχρέωση να αποδείξουμε έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία με ουσιαστικές παρεμβάσεις για να γίνει καλύτερη η ζωή των μεταναστών που ζουν νόμιμα στη χώρα μας και να κερδίσουμε μάχες στο πλαίσιο της ΕΕ με στόχο την οικοδόμηση μιας Ευρώπης για Όλους.

Scroll to Top