Ως πολυεθνικό οργανωμένο έγκλημα ορίζουμε τη διασυνοριακή εγκληματική δράση συμμοριών επαγγελματιών εγκληματιών. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις σύγχρονες κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μια απειλή, πάνω και πέρα από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά σύνορα που, χωρίς κανένα ενδοιασμό, ισοπεδώνει συνειδήσεις ατόμων και θεσμών, η οποία εξελίσσεται σε πολυδιάστατη και δύσκολα ελεγχόμενη απειλή.

Το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο νόμιμων προϊόντων (π.χ. καυσίμων, τσιγάρων, ποτών, κ.λπ.), η σωματεμπορία και η σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών, το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και το δουλεμπόριο αποτελούν μερικές από τις σημαντικότερες δραστηριότητες των πολυεθνικών εγκληματικών οργανώσεων.

Οι διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις έχουν αρχίσει να διεισδύουν σε νέους τομείς της οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, οι οποίοι σχετίζονται με τις συνθήκες, τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής των σύγχρονων κοινωνιών.

Παρουσιάζουν έναν σχεδόν αντανακλαστικό τρόπο προσαρμογής στις νέες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μεθόδους και τον τρόπο δράσης τους. Εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η διεθνής αγορά, στους τομείς της κυκλοφορίας αγαθών, υπηρεσιών και προσώπων.

Συνεπώς, απαιτείται αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών, δικαστικών και τελωνειακών αρχών. Μια τέτοια προσπάθεια, όμως, δεν πρέπει να είναι μεμονωμένη, αποσπασματική και να λαμβάνει χώρα σε τοπικό επίπεδο, αλλά να στηρίζεται στη διεθνή συνεργασία και την αμοιβαία συνδρομή.

Οι επιπτώσεις της δράσης των οργανώσεων αυτών είναι κατά κανόνα, άμεσες και ορατές. Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένες έμμεσες επιπτώσεις, όπως η κατάρρευση των πνευματικών και ηθικών αντιστάσεων, η διαφθορά, ο εκμαυλισμός των συνειδήσεων και το διαρκώς αυξανόμενο αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Αυτή είναι η πρόκληση στην οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε με αποφασιστικότητα, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, νοιώθοντας ασφαλείς και προστατευμένοι.

Μακροπρόθεσμα το οργανωμένο έγκλημα θα διαβρώσει τις κοινωνικές δομές, υπονομεύοντας τους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και θα θέσει σε αμφισβήτηση τις παραδοσιακές αξίες και τα σχήματα συμπεριφοράς.

Η έξαρση της διεθνούς οργανωμένης εγκληματικότητας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, δε μπορεί από κανέναν να αμφισβητηθεί και αποτελεί έναν από τους κακούς οιωνούς των δεκαετιών που θα ακολουθήσουν.

Η ανησυχητική εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε δύο παράγοντες: στην παγκοσμιοποίηση των σύγχρονων βιομηχανικών κοινωνιών, με την επακόλουθη ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας των αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων σε παγκόσμια κλίμακα, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών και τη βαθιά αλλαγή των κοινωνιών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, που συνοδεύτηκε από μια έκρηξη του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το οργανωμένο έγκλημα έχει ως κύριο στόχο του το κέρδος. Τα υπολογιζόμενα ετήσια κέρδη από το οργανωμένο έγκλημα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η εκτίμηση αυτή λαμβάνει υπόψη μόνο τα αδικήματα που είναι γνωστά. Η πραγματική έκταση του οργανωμένου εγκλήματος, οι οικονομικές ζημίες που προκαλεί και τα κέρδη που αποφέρει είναι αδύνατο να υπολογιστούν.

Οι εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες στο παρελθόν είχαν τοπικό χαρακτήρα, με δραστηριότητες που περιορίζονταν σε συγκεκριμένους τομείς, εξαφανίζονται σήμερα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς των μεταφορών και των επικοινωνιών, προσφέρουν μεγάλα πλεονεκτήματα στις εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες αναπροσαρμόζουν ανάλογα την τακτική και τους στόχους τους, με αποτέλεσμα να έχουν πλέον αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις, αναφορικά με τη σύνθεση και το πεδίο δράσης τους.

Το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι το κέρδος. Σκοπός τους είναι η χαλάρωση των νομοθετικών περιορισμών εφόσον αποτελούν το μόνο σοβαρό εμπόδιο στη δράση τους. Η αδυναμία τους είναι η παράνομη φύση των τεράστιων κερδών τους.

Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου: 1) να εκλείψουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες αύξησης της εγκληματικότητας, 2) να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας των πολιτών και της περιουσίας τους και 3) να περιορισθούν στο ελάχιστο οι δυνατότητες για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.

Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για την κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, απειλεί την κυριαρχία των κρατών και τα εθνικά τους σύνορα, τις δημοκρατικές αξίες και τους θεσμούς της κοινωνίας, την ασφάλεια των πολιτών, τα θεμελιώδη δικαιώματα του Ανθρώπου, την εθνική σταθερότητα, τον κρατικό έλεγχο, την οικονομία της αγορά, τον εκδημοκρατισμό, την ανάπτυξη, το κράτος δικαίου και γενικότερα τη διεθνή έννομη τάξη.

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι απόλυτα αναγκαίο να συνεννοηθούμε σε διεθνές επίπεδο και με τόλμη και αποφασιστικότητα να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα που απειλεί τα θεμέλια της παγκόσμιας κοινωνίας και διακυβεύει το μέλλον των γενεών που θα ακολουθήσουν.

Έχουμε την υποχρέωση να φωνάξουμε δυνατά, να κινητοποιήσουμε τους αδρανούντες, να ευαισθητοποιήσουμε τους αδιάφορους, να αντισταθούμε στην παραλυσία και την ισοπέδωση των αξιών, να οραματιστούμε και να παλέψουμε για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο με λιγότερη βία.